Välkommen
Användarnamn:

Lösenord:




Kom ihåg mig

[ ]
[ ]
Redaktion

Webbmaster och Redaktör
för
Leva Billigt


t_hatt_5119.jpg

© Göran NK Torin
fotograf & frilansjournalist
Snigelpost shy.png
Holnersgata 4
794 91 SKATTUNGBYN
0250-55 13 30
070-668 11 38
Sänd mail till info (snabela) levabilligt.se
Räknare
Denna sida idag
Totalt: 9
unika: 6

Denna sidan någonsin...
Totalt: 167485
unika: 104856

Webbplats...
Totalt: 413144
unika: 170873
Ny livsstil

Dessa bilder speglar 
innehållet på Leva Billigt

Jordgubbar 3 B.jpg
Färska jordgubbar med grädde

amhult_2968.jpg
Spaning efter nytt boende

as_i_gen_4170.jpg
Färdiglagat smakar
"as igen" !


applesylt_4784.jpg
Hemlagat äpplemos

hundar_3931.jpg
Mina hundar

kalrotskord_4505.jpg
Nyskördade kålrötter
från den egna odlingen

mangoldskord_4532.jpg
Nyskördad Mangold
från den egna odlingen

matlagn_3975.jpg
Webbmaster lagar mat


rakost_3621.jpg
En perfekt råkosttallrik

risgrynsgrot_4541.jpg
Skall man köpa färdiglagat?

vaffelgott_5175.jpg
En våffla på våfflan

rodbetsbiff_4864.jpg
Rödbetsbiff med ris och purjolök

koklada_4549.jpg
Koklåda sparar energi
gulash_3976.jpg
Vegetarisk Gulasch
Billig mat


ved_klyvyxa_4245.jpg
Ved värmer flera gånger

pannan_3858 (kopia).jpg
Full fart i vedpannan

sotaren_2330.jpg
Sotarn på taket
Men man kan sota själv billigare

auktionist_4702.jpg
Mycket pengar att spara på auktion

bocker_4503.jpg
Läs böcker!
Bättre än TV
hus_stuga.jpg
Bo billigare
på landet!
skafferi_4942.jpg
Ett kallt skafferi sparar pengar.
saab_0841.jpg
Veteranregistrerad bil
är billig i längden

tomte_3966.jpg
Tomten är nöjd med det lilla
onsdag 06 april 2011
Livsmedelsverket vill minska svinnet - 2011-03-24


Livsmedelsverket vill minska svinnet

Hushållen slänger cirka 56 kilo fullt ätbara livsmedel per person och år, enligt en sammanställning från Livsmedelsverket. Detta svinn leder till stora kostnader för konsumenterna och en helt onödig miljö- och klimatpåverkan.

Mellan 10 och 20 procent av alla inköpta livsmedel slängs helt i onödan, eftersom de hade kunnat ätas om de hanterats annorlunda. Detta svinn kostar ett genomsnittligt hushåll uppskattningsvis 5 300 kronor om året, motsvarande kostnaden för en hel månads inköp av livsmedel.

Livsmedelsproduktion är en av de främsta orsakerna till människans miljöpåverkan. De livsmedel som slängs i konsumentledet, det vill säga från hushåll, restauranger och storkök, leder till utsläpp av cirka 1,8 miljoner ton växthusgaser. Det utgör nästan två procent av den svenska konsumtionens samlade klimatpåverkan.

– Det är ett oförsvarligt slöseri att så mycket ätliga livsmedel slängs och helt i onödan orsakar stor miljö- och klimatpåverkan, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Den aktuella kunskapssammanställningen är ett led i Livsmedelsverkets arbete för att öka konsumenternas medvetenhet om svinnet. Sammanställningen visar att det finns behov av ytterligare kunskap om dess orsaker och hur det bäst kan minimeras. Nästa steg är att ta fram råd om hur konsumenter kan minska svinnet, ett arbete som Livsmedelsverket har påbörjat.

– Sådant som kan vara bra att tänka på är till exempel att planera sina inköp, att förvara livsmedlen enligt anvisningarna och att ta hand om rester, säger Inger Andersson.

Även konsumenternas kunskap om bäst före-märkningen behöver förbättras. Här har Livsmedelsverket ett ansvar att nå ut med information om vad märkningen innebär.

– Om maten har förvarats rätt blir den inte farlig för att den har passerat bäst före-dag, däremot kan kvaliteten försämras. Man måste våga lukta och smaka på maten och lita på sina sinnen.

Källa
Livsmedelsverkets nyhetsarkiv.

 

Publicerad av webbmaster : onsdag 06 april 2011 - 15:22:08 | Läs/skriv kommentar: 0 |utskriftsvänlig Skapa PDF av denna nyhetsartikel
Nyhetskategorier
 Budget
 Hygien
 Det hänger på håret
e107 På måndag 24 september 2007 - 23:15:13 | 1

     
Bokförlaget Moster Beda

bokfrlaget.jpg
Köp boken!

lb_bok.jpg
Huvudmeny
· Hem
· lista
Länka hit
Länka hit
Mystiska Träd

mystiska.jpg
Fattiga.se

skuldsatt.jpg


e107.v4 tema av jalist